Website voorlezen
png facebook png twitter               
 • Welkom bij de Athenaeumbibliotheek

  De Athenaeumbibliotheek is onderdeel van de Bibliotheek Deventer, maar bevindt zich op de locatie Klooster 12. We zijn er trots op dat we de oudste stadsbibliotheek van Nederland zijn, gesticht in 1560. Graag vertellen we u meer over onze geschiedenis en bijzondere collecties!

  Lees meer

 • Digitale collecties van de AB

  De Athenaeumbibliotheek heeft al veel materiaal uit haar collecties gedigitaliseerd. Deze gedigitaliseerde werken zijn raadpleegbaar via de website deventerboekenstad.nl. 

  You will find the digital collections of the Athenaeumbibliotheek at the website deventerboekstad.nl.

  Lees meer

 • Verlengen en lenen AB

  Wilt u boeken die u geleend heeft bij de Athenaeumbibliotheek verlengen? Dat kan nog steeds via het zoeksysteem dat u van de AB gewend bent. De weg ernaar toe is alleen in een ander jasje gestoken. Wij leggen u graag uit welke stappen u moet ondernemen.

  Lees meer

 • Schatkamer van Deventer Boekenstad

  De Athenaeumbibliotheek herbergt de Schatkamer van Deventer Boekenstad. Kom kijken en genieten! In de hal van ons pand Klooster 12 worden bijzondere boeken uit de collectie getoond. Aan de hand van die boeken wordt de geschiedenis van het boek in Deventer en van de Athenaeumbibliotheek verteld.

  Lees meer

Deventer digitaal

 • Nieuws uit de krant 1869 - 1945

  Nieuws over de stad en de wijde omgeving uit de De Koerier, later Deventer Dagblad genoemd, vanaf de eerste publicaties tot aan 1945.

  Lees meer

 • Oude foto's en kaarten

  Historisch beeldmateriaal als foto's, affiches, prentbriefkaarten en tekeningen van Deventer, Colmschate, Bathmen, Diepenveen en Schalkhaar.

  Lees meer

 • Het Geheugen van Nederland

  Afbeeldingen uit collecties van ruim 100 instellingen als de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Historisch Centrum Overijssel.

  Lees meer

 • Topstukken uit de AB

  Brieven van Erasmus, de stedenatlas van Joan Blaeu, het politiek pamflet 'Aan het volk van Nederland' van Joan Derk van der Capellen tot den Pol en meer.

  Lees meer

Digitale etalages

Webwinkel

Aangepaste openingstijden

Op donderdag 14 december vanaf 16.00 uur en op maandag 18 december vanaf 13.00 is de Athenaeumbibiotheek gesloten in verband met bijeenkomsten.

Nieuws Athenaeumbibliotheek

 1. Vitrines Athenaeumbibliotheek zijn weer gevuld

  Vorige week hebben we de tentoonstelling Heilzame planten afgebroken en de vitrines opnieuw gevuld met topstukken uit de collectie. Tot eind januari zijn er boeken te bewonderen die het verhaal vertellen over het...

  Publicatiedatum: 24 oktober 2017

 2. Suzan Folkerts nieuwe conservator Athenaeumbibliotheek

  Op maandag 4 september is Suzan Folkerts begonnen als conservator van de Athenaeumbibliotheek van de Bibliotheek Deventer. In haar functie zal ze zich gaan bezighouden met onderzoek, beheer, ontsluiting en presentatie...

  Publicatiedatum: 05 september 2017

 3. Tuinfeest 2017

  Tuinfeestspecial in de Athenaeumbibliotheek 
  Ieder jaar is de oude binnenstad van Deventer het podium voor meer dan 30 dichters. Rondom Theater Bouwkunde dragen zij voor uit eigen werk in het intieme decor van...

  Publicatiedatum: 19 juli 2017

 4. Tijdschriftenbestand Athenaeumbibliotheek verkleind

  Het aantal tijdschriften op de leesplank van de Athenaeumbibliotheek is verkleind. De tijdschriften die uniek zijn voor de Athenaeumbibliotheek  blijven. Algemene tijdschriften en dagbladen als Het Financieele Dagblad en...

  Publicatiedatum: 25 januari 2017

Meer

Deventer Boekenstad

Waarom Deventer boekenstad is? Bekijk het filmpje en u weet binnen vijfenhalve minuut het antwoord.

Bureau Beeldtaal maakte de lichtvoetige, informatieve video in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek.