Website voorlezen
png facebook png twitter               
 • Welkom bij de Athenaeumbibliotheek

  De Athenaeumbibliotheek is onderdeel van de Bibliotheek Deventer, maar bevindt zich op de locatie Klooster 12. We zijn er trots op dat we de oudste stadsbibliotheek van Nederland zijn, gesticht in 1560. Graag vertellen we u meer over onze geschiedenis en bijzondere collecties!

  Lees meer

 • Digitale collecties van de AB

  De Athenaeumbibliotheek heeft al veel materiaal uit haar collecties gedigitaliseerd. Deze gedigitaliseerde werken zijn raadpleegbaar via de website athenaeumcollecties.nl

  You will find the digital collections of the Athenaeumbibliotheek at the website athenaeumcollecties.nl.

  Lees meer

 • Verlengen en lenen AB

  Wilt u boeken die u geleend heeft bij de Athenaeumbibliotheek verlengen? Dat kan nog steeds via het zoeksysteem dat u van de AB gewend bent. De weg ernaar toe is alleen in een ander jasje gestoken. Wij leggen u graag uit welke stappen u moet ondernemen.

  Lees meer

 • Schatkamer van Deventer Boekenstad

  De Athenaeumbibliotheek herbergt de Schatkamer van Deventer Boekenstad. Kom kijken en genieten! In de hal van ons pand Klooster 12 worden bijzondere boeken uit de collectie getoond. Aan de hand van die boeken wordt de geschiedenis van het boek in Deventer en van de Athenaeumbibliotheek verteld.

  Lees meer

 • Materiële schenkingen

  Wilt u materiaal schenken of in bruikleen geven aan de bibliotheek? De collecties van de Athenaeumbibliotheek zijn grotendeels tot stand gekomen dankzij schenkingen en legaten van wetenschappers en anderen die de bibliotheek een warm hart toedragen.

  Lees meer

Deventer digitaal

 • Nieuws uit de krant 1869 - 1945

  Nieuws over de stad en de wijde omgeving uit de De Koerier, later Deventer Dagblad genoemd, vanaf de eerste publicaties tot aan 1945.

  Lees meer

 • Oude foto's en kaarten

  Historisch beeldmateriaal als foto's, affiches, prentbriefkaarten en tekeningen van Deventer, Colmschate, Bathmen, Diepenveen en Schalkhaar.

  Lees meer

 • Het Geheugen van Nederland

  Afbeeldingen uit collecties van ruim 100 instellingen als de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Historisch Centrum Overijssel.

  Lees meer

 • Topstukken uit de AB

  Brieven van Erasmus, de stedenatlas van Joan Blaeu, het politiek pamflet 'Aan het volk van Nederland' van Joan Derk van der Capellen tot den Pol en meer.

  Lees meer

Digitale etalages

Webwinkel

Nieuws Athenaeumbibliotheek

 1. Verborgen fragmenten in de Athenaeumbibliotheek

  Susanne de Jong (Athenaeumbibliotheek Deventer) geeft een lezing over haar zoektocht naar middeleeuwse fragmenten die verborgen zitten in de boekbanden van de eeuwenoude collectie van de Athenaeumbibliotheek.

  In de...

  Publicatiedatum: 10 april 2018

 2. Lebuïnus in de marge

  Blog van de conservator bij de expositie ‘De lezer aan het woord’ in de Athenaeumbibliotheek

  De Athenaeumbibliotheek trapt het jubileumjaar 1250 jaar Deventer af met een expositie over sporen die lezers achterlieten in...

  Publicatiedatum: 30 maart 2018

 3. Deventer Liederenhandschrift

  Literatuurhistorica Cécile de Morrée (Universiteit Utrecht) geeft een lezing over het Deventer liederenhandschrift. Maar komt dit middeleeuwse handschrift eigenlijk wel uit Deventer?

  Het Deventer liederenhandschrift is een van de...

  Publicatiedatum: 13 maart 2018

 4. Start expositie 'De Lezer aan het Woord'

  Over sporen van lezers in de eeuwenoude boeken van de Athenaeumbibliotheek

  De eeuwenoude collectie van de Athenaeumbibliotheek ligt nu misschien wel veilig opgeslagen in de kluis, maar al deze boeken zijn jarenlang...

  Publicatiedatum: 21 februari 2018

Meer

Deventer Boekenstad

Waarom Deventer boekenstad is? Bekijk het filmpje en u weet binnen vijfenhalve minuut het antwoord.

Bureau Beeldtaal maakte de lichtvoetige, informatieve video in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek.