Website voorlezen
png facebook png twitter               
 • Welkom bij de Athenaeumbibliotheek

  De Athenaeumbibliotheek is onderdeel van de Bibliotheek Deventer, maar bevindt zich op de locatie Klooster 12. We zijn er trots op dat we de oudste stadsbibliotheek van Nederland zijn, gesticht in 1560. Graag vertellen we u meer over onze geschiedenis en bijzondere collecties!

  Lees meer

 • Verlengen en lenen AB

  Wilt u boeken die u geleend heeft bij de Athenaeumbibliotheek verlengen? Dat kan nog steeds via het zoeksysteem dat u van de AB gewend bent. De weg ernaar toe is alleen in een ander jasje gestoken. Wij leggen u graag uit welke stappen u moet ondernemen.

  Lees meer

 • Een kijkje achter de schermen

  De Athenaeumbibliotheek is gevestigd in een monumentaal kloosterpand. Al in de veertiende eeuw leefden er volgelingen van Geert Grote en zijn Moderne Devotie. In samenwerking met de VVV Deventer bieden wij groepsrondleidingen aan. U komt meer te weten over de geschiedenis van de panden en neemt een kijkje achter de schermen in onze boekenschatkamers.

  Lees meer

 • Schatkamer van Deventer Boekenstad

  In onze hal aan het Klooster bevindt zich de Schatkamer van Deventer Boekenstad. Kom kijken en genieten! Neem uw smartphone of tablet mee met daarop de SAB Expo - app en lees (of luister) over de bijzondere stukken in de actuele expositie. Download de app hier.

  Wat is er allemaal te zien?

 • Tanach - Bijbel - Koran

  Twee topstukken van de Athenaeumbibliotheek zijn onlangs met veel zorg overgebracht naar het Catharijneconvent in Utrecht. Ze maken onderdeel uit van de tentoonstelling 'Heilig Schrift'.

  Deze tentoonstelling is te bezichtigen van 7 oktober tot en met 8 januari 2017.

  Lees meer

Webwinkel

Digitale informatie

Digitale etalages

Nieuws over AB

 1. Ontdek 750 jaar IJssellandschap!

  Op donderdag 22 december 2016 is in de Athenaeumbibliotheek in Deventer de aftrap gegeven voor de feestelijke viering van 750 jaar IJssellandschap. IJssellandschap en haar rechtsvoorganger De Verenigde Gestichten...

  Publicatiedatum: 23 december 2016

 2. Van Liber Exodus tot Statenbijbel op 7 januari 2017

  Op 31 oktober is ‘500 jaar protestant’ in Amsterdam van start gegaan. Er wordt een estafette van provincie naar provincie gehouden. In januari is Overijssel aan de beurt. De slotviering wordt op 31 oktober 2017 in...

  Publicatiedatum: 09 december 2016

 3. foto van psalter

  Virtueel kijkje in kapel uit 1500

  Bezoekers van het Geert Groote Huis kunnen zich laten meevoeren naar de tijd van Geert Groote. Met een virtual-reality-bril kunnen ze een kijkje nemen in de verdwenen kapel van Geert Groote en zijn volgers.

  De kapel...

  Publicatiedatum: 23 november 2016

 4. Paul Kluwer opent de expositie

  Paul Kluwer opent expositie 'Oude en nieuwe wijsheid'

  De heer Paul Kluwer heeft de expositie 'Oude en nieuwe wijsheid' - van Nico Kluwer tot Ankh-Hermes op 10 november in de Athenaeumbibliotheek geopend.

  In 2016 heeft Paul Kluwer het gehele fonds van zijn vader Nico...

  Publicatiedatum: 10 november 2016

Meer

Deventer Boekenstad

Waarom Deventer boekenstad is? Bekijk het filmpje en u weet binnen vijfenhalve minuut het antwoord.

Bureau Beeldtaal maakte de lichtvoetige, informatieve video in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek. 

Agenda